Workshops

Elizabeth är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade workshopledare och föreläsare. Gemensamt för hennes workshops är att de alltid är fulla av verktyg och kunskapspåfyllnad, genomförda med energi och träffsäkerhet, med hopp och framåtanda. Hon är trovärdig, kunnig, engagerad, entusiasmerande och har en publikkontakt och närvaro som få. Hon bjuder på roliga erfarenheter från sitt arbete med människor och lämnar ingen oberörd. Alla workshops är interaktiva, eftersom lärandet blir så mycket mer effektivt med eget deltagande.
Välj workshop till ledarforum, personaldag, konferenser, mötesdagar eller andra sammanhang där ni vill utmanas, lära och växa.

Med sin erfarenhet av att arbeta med organisationer och företag inom olika branscher har Elizabeth mycket kompetens att bidra med. Hon har arbetat med alltifrån finansbolag, skolor, räddningstjänst, Försvarsmakten till advokatbyråer, banker och hjälpt lärare, brandmän, jurister, ekonomer, bankdirektörer, fotbollslag, forskare, ingenjörer, journalister, fastighetsmäklare, tandsköterskor, frisörer, barnläkare, försäkringsexperter, bilhandlare och fängelsepersonal, för att nämna några.
Hennes kunskapsområden är ledarskap, grupputveckling, gruppdynamik, konflikthantering, kommunikation, relationer, förändringsledning, kultur, beteenden, bemötande och krishantering. Hon lyfter frågor som hur attityder påverkar på arbetsplatser, hur förändringsprocesser bäst genomförs, hur man får företag att lysa tack vare stolta medarbetare och hur djupare relationer hos personal ger högre prestationer och därmed även bättre resultat.

Elizabeth är outtröttlig när det kommer till att vilja bidra till förändring, och med att utmana de grupper hon möter. Hon räds inte adressera de riktiga frågorna, skapa trygghet och tillit så att ni kan växa och utvecklas tillsammans.

Workshop om tillsammansarbete

Oavsett om ni jobbar på plats, i kontorslandskap eller ute i verksamheten, om ni jobbar hemma, på landet, är utspridda eller jobbar skift, så har världens arbetsplatser utmanats rejält de senaste åren. Utmaningarna är stora för grupper som behöver utvecklas till följd av distansarbete, snabba förändringsprocesser, omorganisationer och andra element som påverkar arbetsmiljön – tur då att det går att genom självledarskap och gruppansvar få ordning på tillsammansarbetet!

Ur innehållet:
• Så ni kan jobba smartare tillsammans genom att definiera syftet
• Uppdatera era spelregler och överenskommelser
• Arbeta efter er värdegrund, vision och gemensamma mål
• Bygg den kultur ni vill ha och verksamheten gynnas av
• Fokusera på beteenden, kommunikation, gruppdynamik och bästa teamkänslan
• Förstå det moderna ledarskapet, och vilket ledarskap just er verksamhet behöver
• Självledarskap och eget ansvarstagande
• Bli stolta ambassadörer för er verksamhet

Ingen kan göra allt eller dra hela lasset, men alla kan bidra till en framgångsrik arbetsmiljö där alla utvecklas och verksamheten når bästa resultat!

Workshop om ledarskap

En chef håller medarbetare på tårna genom att sätta skräck i sina medarbetare, en annan höjer alla till gemensamt självförtroende och enastående lagprestationer. En är aldrig där, en annan kontrollerar allt medarbetarna gör.
Ledare kan entusiasmera, motivera, inspirera och utveckla sin personal, men tyvärr också bryta ner, förminska, detaljstyra och få medarbetarna att helt tappa lusten.

Vilken slags ledare vill du vara? Har du det som krävs och förväntas av ledare idag och framåt? Vet du hur du uppfattas av din personal?

Till chef blir du utnämnd men ledare är ett förtroende. Ledare är du när du får dina medarbetare med dig, när de växer, utvecklas, vågar och vill bidra och får delta. Oavsett vad det kallas så finns olika ledarskapsstilar som passar i olika sammanhang och situationer, och den som kan växla mellan de olika och vinna personalens förtroende, få medarbetarna att växa och verksamheten att blomstra – den ledaren har förstått uppdraget.

Ur innehållet:
• Det moderna ledarskapet – vad gäller idag och imorgon?
• Förstå ledarskapsbehovet och anpassa sig därefter
• Genomgång av måluppfyllelse, struktur, kultur, uppdraget och syftet
• Förståelse för och lära sig hantera att vara förebild
• Utforska dina utmaningar, var behöver du väcka och utvecklas i ditt ledarskap?

Under de år som Elizabeth arbetat med individuell ledarskapscoaching och chefsutbildningar har hon samlat på sig en rad handfasta lärdomar som hon delar med sig av, under en workshop full av egen reflektion, utveckling och utmaningar. Hon skräddarsyr workshopen för just er verksamhet.

Workshop om grupputveckling

Vad är det som gör att vissa grupper arbetar fokuserat på uppgiften, använder gruppens resurser som allra bäst, jobbar effektivt mot sina mål och når dit, medan andra inte kommer längre än till småtjafs, interna missförstånd, brist på struktur och fokus är mer inriktat på personerna i gruppen än vilket jobb som faktiskt ska utföras?

Det handlar om gruppens utveckling och hur en arbetsgrupp kan gå från en samling individer som träffas för första gången till ett högpresterande, moget team. Det handlar inte om att teambuilda genom att klättra i berg eller dela in sig i färgsnurror, utan om vad som sker i relationerna på kontoret, på bygget, på vårdavdelningen eller i lärarrummet en helt vanlig arbetsdag.

Många års forskning visar att den mellanmänskliga kommunikationen är den rakaste vägen till gruppens utveckling och resultat. Att bli tydlig, ge varandra feedback, ha högt i tak och öppen dialog är några steg liksom att känna till hur grupprocessen går till, för att förstå sin del och hur våra beteenden påverkar processen.

Ur innehållet:
• Grupputvecklingens grunder och stadier
• Gruppdynamik, vad är det och hur använder man den?
• Vad utmärker en mogen, högeffektiv grupp med tillit, och hur blir teamet så?
• De vanligaste misstagen en grupp gör, och vad man kan göra istället
• Härskartekniker, rollsökning, maktstrider och annat utmanande
• Ledarskapets betydelse för gruppens utveckling

Elizabeth delar med sig av sina kunskaper i den här workshopen som passar på alla arbetsplatser, oavsett bransch, antal anställda eller nivå på företaget. Den väcker tankar och kunskap, och öppnar upp för gruppen att ta vidare kliv i sin utveckling. Allt skräddarsys efter era önskemål och behov.

Workshop om förändring

Förändring är det nya konstanta tillståndet. Världen snurrar allt fortare och vi med den. Men hur får man personalen med i en förändringsprocess, en resa där alla måste vara delaktiga och bidra med sina resurser och engagemang? Hur kan man hantera motståndet? Hur får man alla att förstå den nya riktningen och att dra åt samma håll?

Oavsett om det handlar om att byta kontorslokaler, visioner, affärsmål eller omorganisera hela verksamheten så kommer alla att behöva vara med på det berömda tåget. Några längst fram som drar med kraftfull energi, några i mitten som bara gör det som krävs, och några längst bak med hälarna i backen som bromsar processen. Vilken del av tåget brukar du sitta i mentalt?

I den här workshopen får vi följa med i förändringsprocessens alla faser, höra om fallgropar och vanliga misstag, anekdoter och igenkännande dråpliga situationer från Elizabeths arbete med verksamheter i förändring. Vi får veta hur man bör göra och helst inte göra. Givetvis skräddarsytt för era behov och önskemål och den process ni har bakom eller framför er, eller är mitt i och behöver vägledning till fortsatt framgång.

Ur innehållet:
• Förändringskurvan, hur processen går till och våra reaktioner
• Motstånd – hur hanterar man det?
• Vad behövs för att genomföra en lyckad förändringsprocess?
• Vad går vanligen fel? Och hur rätta till?

Står er organisation inför en förändring är det här en utmärkt workshop som kommer göra skillnad! Med ökad förståelse och insikt, och en kombination av medkänsla och tydlig riktning, kan de flesta förändringsprocessen genomföras och bibehållas.

Workshop om självledarskap

Vad är egentligen självledarskap? Hur ser det ut i verkligheten? Varför behövs det? Och hur gör man?
I en tid av allt snabbare tempo, högre belastning ibland på färre personer, med krav och förväntningar att leverera effektivt är självledarskapets betydelse ofta avgörande. Både för resultatet och för den upplevda tillfredsställelsen, utvecklingen och processen.
Självledarskap handlar om att öka sin medvetenhet, förstå sina beteenden och reaktionsmönster, jobba och leva nära sina värderingar, bli tydligare och mer transparent. Det handlar om att få medarbetare att ta eget ansvar, om att bidra på bästa sätt, och om att vara modig. Att våga kliva utanför komfortzonen (som inte alls är särskilt komfortabel), att utvecklas och växa tillsammans med verksamheten.
Självledarskap är att slopa etiketten ”nyckelpersoner” för vissa, och i stället låta alla vara nycklar till framgång.

Ur innehållet:
• Hur utvecklar man sitt självledarskap?
• Eget ansvar, eller för mycket ansvar – var går gränsen?
• Vad är vinsterna med självledarskap?
• Konkreta tips och användbara knep för vem som helst i organisationen att börja jobba med

Det blir igenkänning och humor, högt och lågt och som vanligt svårt att lämna lokalen oberörd. Elizabeth delar med sig av sin erfarenhet från att ha coachat individer och grupper, som handledare av UGL och andra utbildningar, och sitt arbete med att låta andra leda sig själva.

Workshop om feedback

I människans begynnelse överlevde vi endast när vi tillhörde flocken, det behovet finns fortfarande kvar i vårt fundament. Därför har vi ett livsviktigt behov av bekräftelse, sammanhang, kontakt och att bli sedda. Det är behov som följer oss genom hela livet, som barn ganska påtagligt och sedan i vuxen ålder försöker vi hantera törsten efter återkoppling, kvitto på att vi betyder någonting, att vi finns.

Om vi visste hur mycket feedback betyder för motivation och prestation, skulle det nog övas mer på och användas i vardagen. I Sverige är vi ofta rädda för att ge feedback i vår strävan att inte göra våra medmänniskor upprörda eller ledsna, orsaka dålig stämning eller konflikter. I själva verket är all feedback en önskan att fortsätta relationen och samarbetet, men göra några förbättringar eller förändringar för framtiden. Hur kan det vara dåligt?

Människor växer av feedback, ändå råder brist i kunskap hur man ger feedback, och hur man tar emot. Företag växer av att medarbetarna får feedback: de mest lönsamma företagen ger 20 % mer feedback än de minst lönsamma. Så vad väntar vi på?

Ur innehållet:
• Varför behövs feedback? Vinster och fördelar med feedback
• Fallgropar och vanliga misstag
• Världens enklaste feedbackverktyg
• Så skapar ni en feedbackkultur
• Jag-budskap
• Feedback och feedforward, likheter, skillnader

Workshop om kommunikation

Snarstuckna kommentarer, personliga påhopp eller trassliga missförstånd. Den ena säger för mycket och den andra för lite. Den ena pratar rakt ut och den andra inte alls. Ändå ska vi genom kommunikationen fungera så bra ihop att vi faktiskt lyckas leverera till vår uppdragsgivare varje dag!

En del av oss ägnar större delen av vår vakna tid tillsammans med våra kollegor, samtidigt som vi inte har samma tillit och trygghet som med dem där hemma.

God kommunikation är egentligen den främsta förutsättningen för att få människor att fungera tillsammans, oavsett område i livet. Ändå ägnar vi förvånansvärt lite tid åt att lära oss uttrycka oss tydligt, bli bra på att lyssna eller prata oss till bättre relationer. Och bättre resultat!

Framgångsrik kommunikation ger ett framgångsrikt sammanhang. Så tänk att det ska vara så svårt att få folk att förstå vad man menar? Trots att vi idag har så många kommunikationskanaler uppstår lika många missförstånd, och den tid som läggs ner på att kommunicera kring en enkel fråga är förlorad tid i pengar.
Kommunikation på arbetsplatsen kan bygga goda relationer mellan kollegor med små steg och enkla metoder, vilket i sin tur betyder smidigare samarbete, högre effektivitet och bättre resultat.

Ur innehållet:
• Hur gör man för att få folk att lyssna eller för att själv bli en god lyssnare?
• Tydlighet och transparens som verktyg
• Hur kan man uttrycka olika åsikter utan att behöva konflikthantering?
• Hur kan vi våga säga det vi egentligen menar och mena det vi säger?
• De vanligaste felen och fallgroparna när det gäller kommunikation
• Skriva eller prata – hur ska man tänka?
• Så hanterar man giftpilar och vassa kommentarer direkt

Workshop om konflikthantering

Bara ordet konflikt skapar rysningar i de flesta arbetsgrupper, precis som att den vanligaste metoden för att slippa är att helt undvika sammandrabbningar. Det gör sällan att folk tycker mindre, stör sig mindre eller triggas mindre, vilket för att tilliten i gruppen aldrig kan växa. En grupp utan tillit är inte en engagerad grupp, utan engagemang kommer bristande resultat. Och detta när att lära sig sin konflikthantering är en av de mest utvecklande steg för en grupp människor!

Fastän vi vet mycket om detta idag, så är det få arbetsgrupper som lyfter det som skaver, eller förebygger hur de ska hantera när konflikter uppstår. Här finns mcyket att göra, och i denna workshop reder Elizabeth ut definitionen av konflikt samt hjälper er hur man kan lyssna aktivt på sin motpart för att vilja förstå, uttrycka er tydligt, tänka bortanför konflikten och faktiskt snabbare och smidigare komma till en lösning.

Ur innehållet:
• Definitionen av konflikt
• Reda ut blockerade önskemål, olika behov och intressen
• Förebygga och ska ramar för hantering
• Ledarskapets betydelse för konflikthantering
• Lär känna dina reaktionsmönster vid trängda lägen
• När ska man ta in hjälp utifrån?

Elizabeth arbetar både i Sverige och internationellt, på svenska och engelska. Alla workshops skräddarsys efter era behov och önskemål, samt efter vad Elizabeth ser att ni behöver.

Alla workshops går att anpassa efter tid, från en timme till en hel dag eller mer.
Bokning och mer info elizabeth@elizabethledarskap.com